Årets Moraupplevelse

Ett evenemang, besöksmål eller näringsställe i Mora som bidragit till att öka besöken och stärka den positiva upplevelsen av Mora.

Nominerade Årets Moraupplevelse 2019

 

Norra Garbergs sportcenter

En oas i Dalaskogarna och nav för den som vill sporta
Vintertid bjuder på längdspår långa som korta
Ett mecka för vandrare som söker vyer sommartid
Ett guldkorn för den aktiva och för den som söker frid 

Norra Garbergs sportcenter är en oas i dalaskogarna som blivit ett självklart nav för sportaktiviteter med sina satsningar på aktiviteter och tillgänglighet året runt. Vintertid stoltserar de med välpreparerade längdspår under långa säsonger. Sommartid är det ett mecka för vandrare som söker vidunderliga vyer.

I klassisk Mora-anda, med Mora-Nisse som förebild, har de skapat en professionell verksamhet med ideella krafter. De har dessutom drivit ett imponerande miljöarbete som innefattar exempelvis sol- och vindkraft i anläggningens boende, servering och ombytesutrymmen.

Norra Garberg sportcenter är helt enkelt ett guldkorn för den aktiva människan året runt.

Tomteland

 Magisk upplevelsepark i Gesunda utanför Mora
ett självklart besöksmål och upplevelse för små som stora
Varje säsong i sagolandet nya världar väntar
med teateräventyr och sagofigurer som på dörren gläntar

Tomteland har med sin magiska upplevelsepark positionerat sig som ett självklart besöksmål i Dalarna. Stora investeringar har inte bara utökat anläggningen med nya världar och områden. Tack vare utökade öppettider under för- och eftersäsong fungerar de som en säsongsförlängare som skapar ringar på vattnet för hela Moraområdet.

Även personella satsningar i form av exempelvis nya sagofigurer och egenproducerade teater- och musikprogram, gör Tomteland än mer levande. Parallella program på olika platser i parken, äventyr och föreställningar som engagerar besökarna samt kreativa och spännande karaktärer. Allt med genomtänkta budskap som syftar till att värna om djur, natur och människa.

Tomteland är en favorit för såväl stora som små, dalafamiljer som turister.

Dalarna Guide- & Kultur: Stadsvandringar i Mora

 Med engagemang, driv och kunskaper stora
genom storytelling förmedlar hisorien om Mora
Guidar såväl besökare och lokalbor på en tur
genom orten fylld av platser med historia och kultur

Genom sina stadsvandringar genom Mora skapar Dalarna Guide- & Kultur stort mervärde för orten. Med hjälp att storytelling och inte minst ett brinnande engagemang levandegör och förmedlar de Moras historia till såväl lokalbor som besökare. Redan från starten sommaren 2018 var intresset stort för vandringarna, en upplevelse som de till i år dessutom förfinat ytterligare.

Med sin positiva attityd, lyhördhet och samarbetsvilja – i kombination med kunniga guider som gör allt för att visa det bästa av Mora – visar Dalarnas Guide- & Kultur att de är en förening med nytänk och driv.

Svenska kyrkan i Mora: Vigslar vid Vasaloppsmålet

Succékoncept för kärlekspar som efter utfört lopp
tar spåret till prästen utan stopp
En unik upplevelse och kärleksfullt minne de får
både till varandra och platsen där Vasaloppsmålet står

Svenska kyrkan i Mora tar bröllopsupplevelsen till nya höjder genom att erbjuda ski in-vigsel direkt efter målgången i Vasaloppet. Bara begreppet lockar till såväl nyfikenhet som ett och annat höjt ögonbryn, men samarbetet mellan Svenska kyrkan och Vasaloppet har blivit en riktig succé. Så pass framgångsrikt att de ny även myntat begreppen bike in- och run in-vigslar för sommarens Vasaloppsarrangemang.

Svenska kyrkan i Mora visar med sitt hjärtliga initiativ på såväl uppfinningsrikedom som kreativt nytänk. Samtidigt bidrar de till att skapa ett oförglömligt minne på en av livets kanske största dagar. Att det numera är möjligt att ta Vasaloppsspåret till prästen är en upplevelse som i högsta grad skapar positiv och kärleksfull uppmärksamhet kring Mora.

*****

2018 års Moraupplevelse

VÅMHUS GAMMELGÅRD – Ett evenemang, besöksmål eller näringsställe i Mora som bidragit till att öka besöken och stärka den positiva upplevelsen av Mora

 

Årets Moraupplevelse 2017

NATTVASAN – Med ett kreativt och spännande upplägg har Vasaloppetskapat en helt ny dimension till skidupplevelsen mellan Sälen och Mora. Nattvasan är ett lysande exempel på en lyckad produktutveckling och ett unikt tillskott under Vasaloppets vintervecka som bidrar till en ännu större publicitet kring Vasaloppet och Mora.