Årets Moraupplevelse

Ett evenemang, besöksmål eller näringsställe i Mora som bidragit till att öka besöken och stärka den positiva upplevelsen av Mora.

2023 års Moraupplevelse- Zornmuseet

På ett mordernt, nyfiket och kreativt sätt arbetar Zornmuseet aktivt för att föra makarna Zorns arv vidare. Aktiviteterna lockar många olika och nya målgrupper att lära sig mer, inspireras och fascineras över Anders och Emmas liv och verk. Genom ständig utveckling får vi ta del av nya aktiviteter i form av appen ”Zorn the Ztory”, specialvisningar, spännande utställningar, den dramatiserade Tidsresan och mycket mer. I samma anda som Anders och Emma för Moras bästa.

2022 års Moraupplevelse- Mora Orsa Skating

Orsa Mora Skating vinner priset som Årets Moraupplevelse för sitt långsiktiga engagemang i att erbjuda vinterupplevelser för ortsbor och besökare i alla åldrar. Föreningen bidrar starkt till Moras ställning som vinterparadis genom att preparera isen för skridskor, längdåkning och promenader. Orsa Mora Skating erbjuder aktiviteter som är efterfrågade och hälsofrämjande samt tillgängliga för de flesta genom modesta priser.

2021 års Moraupplevelse – Mora Ski Festival

Från en liten snöhög i Oxberg till succéartad stortävling. Med målet att vara den första tävlingen att ställa Sverigeeliten på snö har IFK Mora Skidklubb och Mora Biathlon satt den egna, nya skidarenan på kartan. Genom att arrangera tävlingar för både längdskidor och skidskytte samma dag har Mora Ski Festival skapat en ny upplevelse i Mora som är här för att stanna.

2019 års Moraupplevelse – Tomteland

Tomteland har med sin magiska upplevelsepark positionerat sig som ett självklart besöksmål i Dalarna. Stora investeringar har inte bara utökat anläggningen med nya världar och områden. Tack vare utökade öppettider under för- och eftersäsong fungerar de som en säsongsförlängare som skapar ringar på vattnet för hela Moraområdet.

Även personella satsningar i form av exempelvis nya sagofigurer och egenproducerade teater- och musikprogram, gör Tomteland än mer levande. Parallella program på olika platser i parken, äventyr och föreställningar som engagerar besökarna samt kreativa och spännande karaktärer. Allt med genomtänkta budskap som syftar till att värna om djur, natur och människa.

Tomteland är en favorit för såväl stora som små, dalafamiljer som turister.

Nominerade 2019

Norra Garbergs sportcenter

Norra Garbergs sportcenter är en oas i dalaskogarna som blivit ett självklart nav för sportaktiviteter med sina satsningar på aktiviteter och tillgänglighet året runt. Vintertid stoltserar de med välpreparerade längdspår under långa säsonger. Sommartid är det ett mecka för vandrare som söker vidunderliga vyer.

I klassisk Mora-anda, med Mora-Nisse som förebild, har de skapat en professionell verksamhet med ideella krafter. De har dessutom drivit ett imponerande miljöarbete som innefattar exempelvis sol- och vindkraft i anläggningens boende, servering och ombytesutrymmen.

Norra Garberg sportcenter är helt enkelt ett guldkorn för den aktiva människan året runt.

Dalarna Guide- & Kultur: Stadsvandringar i Mora

Genom sina stadsvandringar genom Mora skapar Dalarna Guide- & Kultur stort mervärde för orten. Med hjälp att storytelling och inte minst ett brinnande engagemang levandegör och förmedlar de Moras historia till såväl lokalbor som besökare. Redan från starten sommaren 2018 var intresset stort för vandringarna, en upplevelse som de till i år dessutom förfinat ytterligare.

Med sin positiva attityd, lyhördhet och samarbetsvilja – i kombination med kunniga guider som gör allt för att visa det bästa av Mora – visar Dalarnas Guide- & Kultur att de är en förening med nytänk och driv.

Svenska kyrkan i Mora: Vigslar vid Vasaloppsmålet

Svenska kyrkan i Mora tar bröllopsupplevelsen till nya höjder genom att erbjuda ski in-vigsel direkt efter målgången i Vasaloppet. Bara begreppet lockar till såväl nyfikenhet som ett och annat höjt ögonbryn, men samarbetet mellan Svenska kyrkan och Vasaloppet har blivit en riktig succé. Så pass framgångsrikt att de ny även myntat begreppen bike in- och run in-vigslar för sommarens Vasaloppsarrangemang.

Svenska kyrkan i Mora visar med sitt hjärtliga initiativ på såväl uppfinningsrikedom som kreativt nytänk. Samtidigt bidrar de till att skapa ett oförglömligt minne på en av livets kanske största dagar. Att det numera är möjligt att ta Vasaloppsspåret till prästen är en upplevelse som i högsta grad skapar positiv och kärleksfull uppmärksamhet kring Mora.

*****

2018 års Moraupplevelse

VÅMHUS GAMMELGÅRD – Ett evenemang, besöksmål eller näringsställe i Mora som bidragit till att öka besöken och stärka den positiva upplevelsen av Mora

Årets Moraupplevelse 2017

NATTVASAN – Med ett kreativt och spännande upplägg har Vasaloppetskapat en helt ny dimension till skidupplevelsen mellan Sälen och Mora. Nattvasan är ett lysande exempel på en lyckad produktutveckling och ett unikt tillskott under Vasaloppets vintervecka som bidrar till en ännu större publicitet kring Vasaloppet och Mora.